Motortuning; wat is het en wanneer heb ik het nodig

Motortuning; wat is het en wanneer heb ik het nodig?

Motortuning noemt men ook wel chiptuning. Motortuning is een techniek waarbij men de motor op elektronische wijze harder laat lopen. Dit zal de prestaties van de motor aanzienlijk verbeteren. Dit kan er voor zorgen dat zowel de koppeling, als de trekkracht en het vermogen stijgen. Daarnaast kan er zelfs winst worden behaald op het gebied van brandstofverbruik. Dit lijkt natuurlijk allemaal te mooi om waar te zijn. Er zitten ook een paar nadelen aan. In dit artikel gaan we beide kanten grondig bekijken. 

Wat is motortuning?

Het motortunen van een motor is een proces waarbij men een chip plaatst. Door het plaatsen van die chip kunnen bepaalde fabrieksinstellingen worden gewijzigt en daardoor kan de motor lopen op hogere capaciteit dan dat het normaal gesproken kan lopen. De blokkade van de fabrikant is er hierdoor af. Dit noemt men ook wel elektronische tuning. De chip neemt de Electronic Control Unit over. Tegenwoordig kunnen autofabrikanten op afstand zien dat jij gebruik maakt van elektronische tuning. Dit kan nadelige gevolgen voor je hebben. Hierover later meer.

Naast elektronische tuning heb je nog andere vormen. Zo kan er ook mechanisch een systeem worden ingebouwd. Dit noemt men ook wel powerbox tuning. Deze vorm is niet door de autofabrikanten te zien. Dit komt omdat bij deze vorm de ECU niet is overgenomen. De ECU krijgt echter wel verkeerde signalen binnen. De powerbox zorgt dat de sensoren verkeerde signalen afgeven. Hierdoor overcompenseert de ECU en kan extra vermogen via een omweg worden gerealiseerd. Wanneer je de box demonteert uit de auto valt niks meer te zien van het feit dat de auto vroeger gechipt was.

Nadelen van motortuning

Er zitten niet alleen maar voordelen aan het tunen van je motor. Zoals eerder al vermeld kunnen autofabrikanten op afstand zien of jij gebruik maakt van elektronische tuning. Mocht de fabrikant hier achter komen dan vervalt de fabrieksgarantie op die auto. Dit komt omdat de meeste autofabrikanten sinds 2010 in hun algemene voorwaarden hebben opgenomen dat motortuning niet is toegestaan. Omdat dit ernstige financiële gevolgen kan hebben moet je goed oppassen wat voor vorm van motortuning jij gebruikt voor jouw motor.

Daarnaast kan er ook van alles misgaan tijdens of na het motortunen. De software kan namelijk op een verkeerde manier worden overgeschreven. Hierdoor kan in sommige gevallen de motormanagement computer in het systeem volledig kapot gaan. Dit zal de communicatie tussen ECU en de computer onmogelijk maken. Een goede back-up is daarom noodzakelijk om verdere schade te voorkomen.

Een ander mogelijk nadeel is dat je meer brandstof gaat verbruiken. Dit is echter niet in alle situaties het geval. De belangrijkste factor is de rijstijl van de bestuurder zelf. De rijstijl zal vaak agressiever worden nadat de motor is gechipt. Meer vermogen zorgt namelijk vaak voor sneller rijgedrag. De rijstijl is echter niet altijd het belangrijkste. Soms zal de motor zelf ook minder zuinig gaan rijden na een chiptuning. Hierdoor zal dus ook in het geval van een gelijkblijvende rijstijl het brandstofverbruik stijgen.

Ook is het mogelijk dat er schade ontstaat na het tunen van de motor. Het kan zelfs gebeuren dat de volledige ECU kapot gaat na het tunen. Ook dit kan worden hersteld door het maken van een backup. Het is dus erg belangrijk om dit van tevoren goed te bespreken met de garage waarbij je het gaat laten doen. Ook is het belangrijk dat je online checkt of deze garage in het verleden goed werk heeft geleverd. Dit kan achteraf een groot deel van de problemen voorkomen.

Is motortuning legaal in Nederland?

Motortunning is gewoon volledig legaal in Nederland. Zolang het verbruik van de motor maar wel binnen de milieuwetten blijft. Het is totaal niet hetzelfde als het opvoeren van jouw motor. Motortuning is uitsluitend ingreep in de software en het maakt daardoor geen veranderingen aan de motor zelf. Wel maak je door het gebruik van chiptunning voortaan gebruik van de volledige capaciteit van de auto. Dit is het enige wat er gebeurd bij het chiptunen. Je kunt dus gewoon naar de plaatselijke garage gaan om daar navraag te doen of de auto gechiptuned kan worden.

Er zijn veel bedrijven die motortuning kunnen aanbieden voor goede prijzen. Dit bieden zij vaak aan op een website. Veel websites hebben echter grote beloftes over de consequenties van het tunen op de capaciteit. Het is goed om op te letten of de websites wel realistisch zijn. Dit zou je kunnen controleren door te kijken wat de reviews zijn van de motortunning. Doe daarom van tevoren grondig onderzoek naar het verschil dat motortuning kan maken voor jou auto. Belooft een website meer verschil in capaciteit dan realistisch is, dan weet je dat je beter nog even verder kunt zoeken.

Conclusie

Motortuning kan de prestaties van jouw motor aanzienlijk verbeteren. Kijk echter wel uit want er kleven ook nadelen aan het tunen van jouw motor. Het is belangrijk dat je goed onderzoek doet naar bij welke garage je jouw motor laat tunen. Zodra je goed vooronderzoek doet zullen de problemen uitblijven.